Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


torstai 28. tammikuuta 2010

Väriterapiaa talven keskellä:) VIOLETTIVioletti eli lila on uusiutumisen väri, jolla on voimaa-antava ja tasaava vaikutus. Se edustaa myös mystiikkaa ja tiedostamattomuutta. Violetti on myös rikkauden ja kuninkaallisten väri. Violetillä uskotaan olevan parantava ja keskittymiskykyä parantava vaikutus. Ensimmäiset merkinnät historiasta löytyvät 100-200- lukujen Roomasta, josta hautalöydöistä on tullut esiin violettiä väriä. Leonardo da Vinci uskoi, että keskittymiskyky kymmenkertaistuu purppuraisessa valossa ( esim. maalatun lasin läpi). Hänen tuotantoaan katsoessa siihen on helppo uskoa:).Vincent Van Gogh maalasi aina ensin violetin pohjan....
Suomessa violetti on ollut melko vieras väri, paitsi kirkon piirissä, jossa sitä käytetään mm. paaston aikana. Vanha kansa saattoi käyttää violetistä ruotsalaisperäistä nimitystä retuliini, jota muistan esim. oman mummoni käyttäneen. Se oli vähän halveksiva nimi ja värikään ei ollut oikein sovelias kunnon kansalaisen vaatetukseen;). Edellenkin on suomessa käytössä yleisesti sana sinipunainen. Sinisen ja punaisen yhdistelmästähän violetti saadaan.
Nimi violetti tulee ranskan sanasta violette, joka tarkoittaa orvokkia. Kun taas lila tulee myös ranskan kielestä lilas, joka tarkoittaa syreeniä. Siksi ehkä usein mielletään violetti tummaksi ja lila vaaleaksi sävyksi.

Orvokit sopivat siis hyvin kasvikunnan esimerkeiksi jo nimensä takia. Violetin eri sävyjä löytyy orvokeista runsaasti. Kuvien orvokit ovat molemmat sarviorvokkeja, Viola cornuta. Kaikki sarviorvokkini, sinivioletin, lilan ja valkoisen, olen saanut äitini ystäviltä. Ne ovat siirtyneet mukanani nykyiseen kotipihaani. Lisäksi kasvatan uusia siemenistä ja hankin keväällä ensimmäisiksi kesäkukiksi niitä, koska ne kestävät hyvin kylmää. Niin, ja ne saavat kylväytyä ja risteytyä aika vapaasti. Hauskoja väriyhdistelmiä löytyy kesän mittaan ympäri puutarhaa. Luonnonvaraisia orvokkeja suosin myös. Ne saavat kasvaa pihan reuna-alueilla ja joitakin olen siirtänyt perennojen joukkoon, kuten kauniin lilaa suo-orvokkia, Viola palustris.
Toinen lajike, jonka väri on todella kaunis lila, on jalokallioinen, Erigeron speciosus. Siitä minulla on lapsuuden muistikuvia kotitaloni pihasta Pieksämäeltä. Kun sain tätä perinteistä Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa perennaa itselleni, olin onnellinen. Nyt se on kukoistanut ja viihtynyt täällä aurinkoisella puolella puutarhaa. Lisäksi minulla on samaa perennaa kerrattu- kukintoisena, pinkin värisenä.

Violetti on vaatetuksessa yksi lempiväreistäni, mutta sisustukseen se ei ole minulla koskaan kuulunut...enpä tiedä, miksi. Puutarhassani on paljon violetin ja lilan sävyisiä kasveja. Ne sopivat yhteen vihreän kanssa erinomaisesti. Siksi ne ehkä näyttävät aina niin upeilta.

Jos sinulle tuodaan kimppu lilan/violetin värisiä orvokkeja, se merkitsee, että olet tuojan ajatuksissa aina. Jos kukkia on seitsemän kappaletta....voit alkaa odottaa kosintaa:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti