Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


lauantai 30. tammikuuta 2010

Väriterapiaa talven keskellä:) VIHREÄVihreä on luonnon ja luonnollisuuden sekä iloisuuden väri. Se on myös vuosisatoja vanha viattomuuden symboli, jolla on uudistava , rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Rauhoittavan vaikutuksensa vuoksi sairaaloissakin on paljon vihreää niin työvaatteissa kuin sisutuksessakin. Vihreään liitetään myös raha ja turvallisuus. Monissa kulttuureissa elämä, nuoruus, kasvu ja parantuminen ovat värin merkityksiä. Se liitetään myös hedelmällisyyteen. Sen merkitys on vaihdellut eri aikoina. 1600-luvulla vihreää pidettiin paholaisen värinä, nykyisin se liitetään pieniin vihreisiin miehiin;). Politiikassa vihreästä on tullut ekologisuuden väri.

Vihreästä väristä pidän oikeastaan vain kasveissa. Sisustuksessa ja vaatteissa se ei ole koskaan ollut minun värini. Tosin nyt jo muutaman kauden trendivärinä ollut limen vihreä eri sävyineen on aika kiinnostava. Ehkäpä joskus pari vihreää tyynyä tai kynttilää piristykseksi jonnekin :).Perheen nuorimmainen ( 14 v.) suosii sen sijaan omassa huoneessaan tätä väriä.

Luonnossa vihreää on kasvukauden aikana runsaasti. Meillä alkukesä on hehkeän vihreän aikaa, jolloin nautimme tästä väristä ehkä eniten. Muille se voi näyttäytyä eri tavoin. Ystäväni kertoi japanilais-ryhmästä, joka oli valitellut kesäkuun vihreyttä Suomessa todella räikeäksi. Kävi kuulemma silmiin ;). Kasvikunnassa on valtavasti erilaisia vihreän sävyjä. Monien kasvien koristearvo liittyykin usein kauniisiin lehtimuotoihin ja vihreän sävyihin, kuten kuunliljoilla, Hosta. Ylimmässä kuvassa on monenmoista vihrää ja lehtimuotoa, muttei paljon muita värejä. Silti ryhmä on mielestäni mielenkiintoinen ja vaihteleva. Kuvassa on tummahko lehtistä kasveja mm. humalaa, Humulus lupulus, kiipeämässä kartioon. Sirolehtistä siperiankurjenmiekkaa, Iris sibirica, jonka lehdet ovat kauniit koko kesän, vaikka kukintokin on ihana. Reunuspäivänkakkaraa, Tanacetum parthenium, jonka lehdet ovat melkein keltaiset koko kesän. Ketoneilikkaa, Dianthus deltoides, jonka tumman punaisen lajin lehdistö on tumman sinivihreää. Kuvassa on myös kuunliljoja, Hostia, joiden lehdet ovat koko komeudessaan vasta kesäkuun loppupuolesta alkaen. Niitä löytyy kirjavalehtisinä ja sinertävinäkin lajeina. Tummat havupuut antavat näille vihreän sävyille hyvän taustan.

" Vihreä Minä rakastan sinua Vihreä. Vihreä Tuuli. Vihreät oksat." Näin hurmaantunut väristä oli espanjalainen runoilija Federico Carcia Lorca.

Keskimmäisessä kuvassa on kultatyräkki, Euphorbia polychroma, jonka kukinnotkin ovat kellanvihreät. Tämä on kiitollinen kasvi, jonka pallomainen muoto ja hauskan näköiset lehdet antavat ilmettä perennapenkkiin. Kasvi maistuu myös myyrille, koska viime keväänä oli vain kuoppa jäljellä suuren tyräkin kohdalla. Onneksi kasvi siementää hyvin, joten se ei hävinnyt kokonaan. Alimmassa kuvassa on viiniköynnöksen, Vitis x, oksia kiipeilemässä kohti taivasta.
Jos saat lahjaksi viiniköynnöksen oksia, se tarkoittaa, että elämänilo on löytynyt uudestaan. Jos lehtiä on yhdeksän, viesti on :" Kunnioitan sinua ja olen aina ystäväsi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti