Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


maanantai 8. helmikuuta 2010

Väriterapiaa talven keskellä :) MUSTA" All their damned talk of modern painting I´ve been forty years discovering that the Queen of all colours is black!" Näin sanoi Renoir.

Musta on erittäin merkittävä väri, jo siksikin, että se on kaikkien värien summa. Musta imee kaiken valon itseensä. Musta peittää ja salaa. Se on suojaväri, joka auttaa, kun elämä on vaikeaa. Länsimaisissa kulttuureissa se onkin surun väri, johon voi suojautua. Se on myös kuoleman ja pimeyden väri. Koska ihminen luonnostaan pelkää pimeää, mustaan liittyy useissa kultuureissa negatiivisia asioita. Mustaan liitetään myös tietämättömyys, tuntematon. Black out= tajuttomuus, aukko muistissa.
Joissakin kulttuureissa kuten Egyptissä musta väri liitetään elämän syntyyn. Kuivuudesta kärsivissä maissa kostea maa mielletään mustaksi. Kostea maa saa aikaan kasvun, elämän syntymisen.

Vaatetuksessa musta on suruvärin lisäksi usein auktoriteetin esim. virkapukujen väri. Se vihjaa mielikuvituksen puutteesta ja että piiloudut sen taakse. Siksi ehkä identiteettiään etsivät murrosikäiset suosivat mustaa. Musta mielletään myös juhlavaksi ja tyylikkääksi väriksi esim. pikkumusta. Itselleni musta on vaatetuksessa ollut aina mieleinen väri, erityisesti kesällä, jolloin luonnossa on paljon värejä. Kokonaan mustaa en tosin suosi. Aina pitää olla pientä piristystä mukana, värikäs huivi tai koru:).

Luonnossa talvi on mielessäni hyvin mustavalkoinen. Siksi otin kasvimaailmasta esimerkikiksi koivun, tässä hieskoivu, Betula pubescens. Koivun runko on niin hieno yhdistelmä mustaa ja valkoista. Se on kaunis niin kesällä kuin talvellakin. Mustia kukkiakin on olemassa, tosin ne eivät ole useinkaan ihan mustia vaan tumman violettejä tai tumman punaisia. Itselläni ei toistaiseksi ole yhtään sellaista kasvia, mutta odotan juuri siemenkirjettä, josta toivon saavani mustan salkoruusun siemeniä.

Mustan lisäksi otan tähän mukaan harmaan/hopean, koska niissä on mukana mustaa. Kuvan viiruhelpi, Phalaris arundinacea, on nopeasti leviävä heinä, jonka arvo perustuu sen hienoon harmahtavaan väritykseen. Harmaan/ hopean väriset kasvit ovat parhaimmillaan antamassa taustaa muille värikkäämmille kasveille. Muita harmaan/hopean värisiä kasveja puutarhastani löytyy mm. helminukkajäkkärä, Anaphalis margaritacea, nukkapähkämö, Stachys byzantina ja marunoista hopeamaruna, Artemisia ludoviciana ja silkkimaruna, Artemisia pontica. Helminukkajäkkärän on 1960-luvulla äitini hankkinut omakotitalomme pihaan. Taimet ovat seuranneet mukanani uusiin kotipihoihin:)

Tärkeänä osana puutarhani hoitoa esittelen myös Martan, maatiaskissamme, joka on paras apu myyrien ja hiirien kurissa pitämisessä;). Viime vuoden saldo oli n. 300 myyrää! Martan hieno turkki on hyvä esimerkki luonnon kauniista mustavalkoisista väriyhdistelmistä. Kuvassa Martta kiirehtii juuri takaisin sisälle, oltuaan retkellä tutkimassa metsäkauriiden jälkiä. Ilmeisesti olivat liiaan suuria saaliita tällä kertaa;)

Jos sinulle tuodaan harmaakäenkukan kimppu, se merkitsee, että sinua pidetään nerona! Jos kukkia on kymmenen, merkitse se, että tuoja haluaa tehdä kaikkensa puolestasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti