Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


tiistai 30. syyskuuta 2014

SYYSKUU MENI JO, MELKEIN....

Oho! Huomasin, että on syyskuun viimeinen päivä, enkä ole tehnyt yhtään päivitystä tässä kuussa. Kiirettä on siis pitänyt muilla elämän saroilla. Kivaa kyllä, hieno sadon määrä niin tyrneissä, viinirypäleissä kuin vihannesmaaltakin. Viinirypäleitä on syöty nyt pari viikkoa. Zilga on hyvää sellaisenaan, mutta Sweet Summer on enemmänkin mehuihin tai hilloihin sopivaa kirpeytensä ja isojen siementen takia. Etsiskelin hyvää ohjetta hilloon ja löysin :KREETALAINEN RYPÄLEHILLO

2 kiloa viinirypäleitä, mielellään pieniä
1 kg (hillo)sokeria tai 2 pkt hillo-marmeladisokeria
2 sitruunan mehua ja raastettu kuori
2 tuoksupelargonian latvakärkeä tai nuorta lehteä
Pese rypäleet ja irrota ne tertusta. Lisää noin 2 dl vettä ja kiehauta.
Sekoita joukkoon sitruunoiden mehu ja raastettu kuori sekä hillosokeri. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää tuoksupelargonian lehdet ja sammuta levy. Purkita kun hillo hiukan jäähtynyt.
Jos käytät tavallista sokeria, menee hiljaisella tulella keittämiseen noin kaksi tuntia. Milloin sokeri hyytyy? Tee koe: nosta kauhalla tippa lientä lautaselle, kallista sitä. Jos liemi on raskaasti valuvaa, on hillo valmista. Kuori hillo. Lisää kuumaan kattilaan vielä tuoksupelargonian lehdet muutamaksi minuutiksi, sekoita hyvin. Purkita kun hiukan jäähtynyt.
Jos käytät hillo-marmeladisokeria, menee sitä noin paketti rypälekiloa kohti.
Voit tehdä hilloin myös suoraan rusinoista. Liota niitä ensin muutama tunti ja mittaa sitten paino (vesi+rusinat). Sokeria tarvitaan siitä puolet.

http://www.kreetanmaku.fi/rypalehillo/

Itse muuntelin ohjetta sen verran, että siivilöin siemenet pois ja laitoin sokeria vain puolet ja pakastin hillon.
Siitä kiva myös, että pystyin käyttämään omaa tuoksupelargonia mausteena :)

Viinikärhö `I am Happy`
Vanha tumma daalia
Punahattu
`Turun tori`daalia
Konnanyrtti

`Bishops Dover`daalia
Kukintaa on vielä yllättävän paljon koska meillä ei ole ollut vielä yöpakkasia. Daaliat ovat niin hienoja, tosin osa alkaa olla maanpeitekasveja kovien tuulien takia. Ensi yöstä on ennustettu kylmää, joten katsotaan, vieläkö saa nauttia näistä hienoista kukkasista. Siirrän daalian juurakot varastoon sitten kun varret ovat paleltuneet. Nyt on ollut hienoja ilmoja puuhata pihassa, varsinkin eilen oli yksi syksyn kauneimmista päivistä. Kanttasin istutusalueiden reunoja ja välillä pidin taukoa majassa Orvokki sylissäni. Kissan turkki ihan poltti käsiä, niin lämmintä oli auringossa :)
Orvokki :)
Viime syksynä tehty kiveys, jonka koloissa mm. keijunkukat viihtyvät.
Spiraali syksyllä
Vanhat omenapuut luovat kauniita varjoja.
Maja näyttää nyt tältä :)
Kiveyksiä on tullut lisää. Siilikuusikin pääsee oikeuksiinsa.
Näkymä makuuhuoneen ikkunasta.


3 kommenttia:

  1. Viinikärhö on todella nimensä veroinen! Ihana...

    VastaaPoista
  2. Onpa sinulla kaunis puutarha! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Meillä kasvaa viiniköynnös, jonka lajista en ole ihan varma. Luulen, että se on Sweet Summer tai Beta. Ainakin siinä on todella isoja siemeniä. Tein ensimmäistä kertaa siitä hilloa ja hyvää tuli :).

    VastaaPoista