Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


perjantai 22. helmikuuta 2013

SPIRAALI




Spiraalin reunoilla kasvaa sinisiä, liiloja ja valkoisia kukkia
Spiraalin ja lemmikkien keskellä sininen lasipallo, Fengshuita sekin
Spiraali ensimmäisenä kesänä heinäkuussa

Spiraalin suunnittelu ja rakentaminen lähti Fengshui-kurssilta. Huomasin, että puutarhamme veden alueella ei oikeasti ole vettä lainkaan. Asia piti jotenkin korjata. Fengshui antaa onneksi monenlaisia mahdollisuuksia korjata tällaista. Ei ole pakko kääntää taloa toiseen asentoon, kuten puoliso epäili aloittaessani kurssia ;) Veden voi tuoda sinisen värin, aaltoilevien muotojen, lasin ym. muodossa kyseiselle alueelle. Siinä oli aika ongelmallinen kohta, jota olin jo muokannut uuteen uskoon kattamalla marjapensaiden välit ja istuttamalla niihin monenlaisia kasveja. Keskelle jäi kuitenkin pieni pyöreä nurmikkoalue, joka oli hankalaa ajaa leikkurilla. Päätin tehdä siihen vedenpyörteen eli spiraalin muotoisen alueen.
Istutusalueen katoin sanomalehdillä ja pahveilla
Katteen päälle multaa

Kaivoin spiraalikäytävän paikalta pois nurmikon ja multaa n. 20 cm paksuudelta

Melkoinen homma, kun kiviäkin nousi paljon. Konevoimaa olisi ollut tarjolla, jos olisin malttanut odottaa viikon. En malttanut, joten kärsin kipuja, mutta sain kuin sainkin käytävän kaivettua :)

Käytävä täytettiin hiekalla

Käytävän pohja täytetty ja tasattu

Tässä vaiheessa syksyllä 2011 ajattelin, että loppu homma saa jäädä kevääseen, mutta talvi ei tullutkaan. Lämpimiä säitä riitti ja riitti, joten eihän sitä voinut olla hyödyntämättä, varsinkin kun keväällä on niin paljon muuta puuhaa puutarhassa :)Aloin siis kantaa sopivia kiviä ja latoa käytävää...

Luonnonkivien latominen on aika hidasta
Lopulta koko spiraali oli katettu kivillä
Marraskuu oli jo käsillä ja tähän loppui projekti vuonna 2011. Paitsi, että istutin vielä hurjan määrän kukkasipuleita istutusalueelle kaivamalla reikiä katteeseen. Olisin niiiiin halunnut tämän valmiiksi, mutta uskoin aviomiestä, että talvi painaa kivet ja hiekan tiukkaan ja keväällä on helppo vielä korjailla ennen betoninvalua kivien koloihin. Jäin malttamattomana odottamaan kevättä!

Kukkasipulit koristivat heti keväällä muuten vielä kekseneräistä spiraalia

 Viimeistelyvaihe saatiin sitten ilmojen lämmettyä käyntiin. Betonia kivien väleihin, jolloin käytävästä tulee kestävä ja rikkakasvitkaan eivät pääse mellastamaan. Sateisen kesän kiva yllätys oli, että sammalta alkoi hieman muodostua sinne tänne. Se sopii minulle mainiosti!

Monivuotisten kasvien lisäksi ensimmäisenä kesänä käytin istutuksissa yksivuotisia kasveja täyttämään aukkopaikkoja
Ripaus valkoista raikastaa. Kiva yllätys oli tämä kellohyasintti, josta oli iloa moneksi viikoksi :)

 Loppukesällä 2012 spiraali oli runsaan ja rehevän näköinen, kiitos sateisen kesän. Syksyllä istutin kesäkukkien tilalle ja sinisen mirrinmintun lisäksi valkoista mirrinminttua, siniliiloja akileijoja, esikkoja, orvokkeja, katkeroja ym. Keväällä olin istuttanut siihen jo monia sinisiä ja valkoisia kasveja. Erityisesti tarhajuoru viihtyi uudessa paikassa mainiosti :)

Tarhajuoru on voimakkaan sininen ja kukkii koko kesän. Siitä löytyy myös valkoisena ja liilana




5 kommenttia:

  1. Onpas muuten hieno spiraali kukkineen ja kivetyksineen. Kiva, että olet laittanut kuvasarjan työvaiheista, näkee, kuinka paljon olet ahkeroinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on itsellekin tarpeen katsoa, mitä on tullut tehdyksi. Talvella on kiva päivittää kesän tekemisiä näinkin :)

      Poista
  2. Hieno kuvasarja ja valtavan hieno spiraali, kaunis ! Minua hymyilyttää suunnaton intosi, viikko on pitkä aika odottavalle kun puutarhatyö on kesken :) Tuttua on...
    Löysin tieni blogiisi Puutarhastelua-blogin kautta, ja palaan varmasti uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Pilvi seuraamaan puutarhailuani:)Intoa on kyllä usein enemmän kuin järkeä, myönnän ;)

      Poista
  3. Hienon spiraalin olet tehnyt, todella kaunista ja harmonista kukkien sävyjä myöten! Tällaiset kuvasarjat työn etenemisestä ovat kyllä kivoja. Näkee homman edistymisen ja työvaiheet, oppia voi ottaa itse kukin :)

    VastaaPoista