Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


perjantai 31. elokuuta 2012

SADONKORJUUN AIKA

Leikkimökin rappuset toimivat vaihteeksi sadonkorjuun apuna.
Elokuu on kääntymässä syyskuuksi. Sää on ollut aika kiva ja lämmin, aurinkoinenkin:) Sadon kypsyminen on pitänyt kiireisenä viimeiset viikot ja sama jatkuu vielä aika pitkään. Tyrnisatoa kun voi kerätä vielä lokakuullakin, ellei ihan talvi yllätä. Tähän mennessä on saatu talteen vatut, saskatoonit, mansikat ja viinimarjapensaat on lähes tyhjennetty syömällä marjat välipaloina:) Omenasato on huikea tänä vuonna. Meillä on vanhoja puita kolme: `Sokeri Miron `, `Huvitus` ja tuntematon lajike. Kaikki syömäomenia. Tänä vuonna erityisen hyviä! Muumiotautiakin tosi vähän. Säilöntäomenaa, josta voisi tehdä sosetta, kaipailen. Ehkäpä istutan ensi vuonna.

`Huvitus`on kirjavan punaposkinen.

Korillinen `Sokeri Mironia`, jotka ovat pudonneet nurmikolle. Kori on muuten aito omenakori vuodelta 1936 :)

Tyrni `Ljubitelskaja`on suurimarjainen lajike.
Tyrnin poiminta aloitettiin eilen. Vanhoista puista tulee kohtalainen sato tänä vuonna. Onneksi! Tyrni on meidän perheen tärkein flunssien- ym. tautien karkoitukseen tarkoitettu `lääke`. Tyrnien lisäksi odotan innolla tähän mennessä suurinta viinirypäleiden satoa. Kuusi vuotias `Summer Sweet` tekee huippumäärää tänä vuonna ja viime vuonna istutettu `Zilgakin`antaa muutaman tertun, siis avomaalta III- vyöhykkeellä :) Mitähän niistä tekisi? Viime vuonna tehtiin tuoremehua, mutta nyt voisi jo kokeilla vaikka viinin valmistusta....katsotaan:)
`Summer Sweet`tekee paljon pieniä rypäleitä. Pieni punerrus jo alullaan:)
Vihannespuolella upeat isot sipulit on jo nostettu kuivamaan ja uusia perunoita on syöty  pitkään. Ensimmäiset muussit `Rosamundasta`on myös nautiskeltu, nam! Kurkkuja ja kesäkurpitsaa on myös saatu runsaasti, puhumattakaan amppelitomaateista. Kyllä itse kasvatettu ruoka on hyvää ! Kasvimaa ei ole juurikaan minun ansiotani. Siellä hääräävät etupäässä puoliso ja hänen sisarensa. Istutuksissa ja sadonkorjuussa olen kyllä ollut mukana, mutta muuten hoidan etupäässä tätä puutarhan kauneuspuolta;). Tärkeää sekin, ainakin minulle.

Yrttien käyttöä yritämme lisätä koko ajan, mutta joskus niiden kanssa käy kuten tänä vuonna. Tein yrtti-istutuksen vanhaan sianruoka-astiaan ja siitä tuli niin kaunis, etten raaski napsia ....

Yrttiastia ja vanha tuoli kuistilla.

Marjatan kasvattama valtavan kokoinen ja kaunis kaali :)Tämä kerä painoi 6 kg!!!

 3 kommenttia:

  1. Saatpa paljon satoa! Upeat rypäleet.

    VastaaPoista
  2. Tyrneistä meilläkin saadaan flunssan estoon avantouinnin lisäksi lääkitys. Isoja ovat tyrnimarjasi, meillä lie pienempimarjaista lajia. Ja viinirypäleetkin sinulla upeita terttuja. Kyllä syksy on satoisaa aikaa näin sateisen kesän jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Herkullisia kuvia herkullisista aineksista...

    VastaaPoista