Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


tiistai 1. maaliskuuta 2011

PERINTEISIÄ PUUTARHAKASVEJA: VALKOINEN

Arovuokko

Valkoinen lemmikki
En halunnut kirjoittaa  perinnepihasta, koska puutarhamme ei ole erityisen perinteikäs. Tämä on toki vanha maatila, mutta täällä ei ole säilynyt paljoakaan perinnepihaan / puutarhaan liityviä rakennuksia tai kasveja. Omistajan vaihdokset aikanaan ja tilan rappiovaihe ovat hävittäneet paljon säilyttämisen arvoista:(. Kasveja on onneksi säilynyt jonkin verran. Monet perinteiset puut, pensaat ja perennat ovat niin sitkeitä ja vahvoja, että selviytyvät jopa vuosikymmeniä hoitamattomina. Oma mielenkiintonsa onkin sitten kaivaa näitä aarteita esille heinikon ja vuohenputkikasvuston keskeltä.

Täällä oli jonkin verran vanhoja pensasruusuja, kuten useimmissa maatilojen pihoissa. Juhannusruusupensaat kukoistavat nyt valtoimenaan, kun olen niitä putsannut juolavehnästä ja vuohenputkesta. Erilaisia liljoja, suopayrttiä, auringontähteä, piiskuja ja malvikkeja alkoi ilmestyä sitä mukaa, kun rikkakasvien määrä vähentyi :)

Koska asumme kuitenkin vanhalla maatilalla, halusin tänne runsaasti perinteisiä kasveja. Niitä olen vuosien varrella kerännyt. Lapsuuden kodista ovat monet perinnekasvit jääneet mieleen ja niitä erityisesti vaalin. Valkoisista rakkain on varmasti kevään ensimmäisinä kukkiva runoilijan narsissi, Narcissus poeticus. Monelta tuttavalta ja ystävältä olen saanut ihanuuksia, joita ei taimistoilta tahdo saada :) Kasvien vaihtaminen on myös hauskaa ja hyödyllistä. Mikä sen hauskempaa kuin vierailu jonkun toisen harrastajan puutarhassa. Vie mennessäsi jokin kiva taimi, niin varmasti saat mukaasi jonkun sellaisen, mitä sinulla ei vielä ole:)

Valkonarsissi eli runoilijan narsissi
Paratiisililja

Lehtosinilatva

Koreakärsämö

Rohtosuopayrtti
Aloitan tämän sarjan myös väreittäin.....värit ovat minulle erityisen tärkeitä, joten siksi tämäkin saa edetä valkoisesta, ei väristä, kaikkiin ihaniin väreihin, mitä vain puutarhastani löytyy!

Valkoinen on hurmaava, varsinkin varjoissa ja illan hämärtyessä.....kukat hohtavat ja houkuttelevat tutkimaan ja haistelemaan. Esim. rohtosuopayrtti, Saponaria officinalis, tuoksuu aivan ihanasti illalla. Yksi suosikeistani on koreakärsämö, Achillea ptarmica t. multiplex. Se kukkii todella pitkään  suloisin pienin pallerokukkasin.
Syysleimu
Uusin kasvini on paratiisililja, Paradicea liliastrum, jonka sain puutarhaystävältäni. Se teki vain muutaman kukan, mutta sitä hienomman. Uskomattoman kaunis pieni lilja! Odotan kovasti sen leviämistä :)..... toivottavasti se on talvehtinut hyvin. Sen näkee sitten  parin kolmen kuukauden päästä.

6 kommenttia:

 1. Tuo koreakärsämö onkin kaunis, ja uusi tuttavuus.
  Täytyykin tutkia millaisessa paikassa se menestyy, ja mistä taimia saisi.
  Lilja on myös upea.

  VastaaPoista
 2. Kaunis valkoinen lilja! Toivottavasti on hyvin talvehtinut, onhan lunta ainakin ollut pakkasilta suojaamassa.
  Valkeat kukat on aina niin upeita!

  VastaaPoista
 3. Ihania valkoisia kukkia:).Rohtosuopayrtti on mullekin rakas kasvi,äitini tykkäsi siitä niinkuin minäkin ja se on oikeastaan kukka,joka tuo hänet aina mieleen.On kyllä jännä nähdä,mitä maasta lähtee kasvuun,kun kevät kunnolla koittaa.Sitä odotellessa mukavaa maaliskuuta sinulle:)

  VastaaPoista
 4. Valkoinen on tyylikäs väri. Noista kuuvamistasi kasveista minulla ei ole kasvamassa kuin syysleimua ja hentoinen lehtosinilatva. Suopayrttiä olen haeskellut, mutta tuloksetta. Minulla uusin valkoinen kasvi on arovuokko. Minusta se on suloinen.

  Valoisia maaliskuun päiviä!

  VastaaPoista
 5. Minä voin kyllä antaa alkuja niistä kasveista, joita minulla on runsaammin, kuten suopayrtti, koreakärsämö, syysleimu, helminukkajäkkärä ja lehtosinilatva:). Vaihtareina otan miellään jotain , mitä mulla ei ole. Voipi ilmottautua, jos haluaa:)

  VastaaPoista
 6. Minäkin tykkään valkoisista juuri siksi, että ne näyttävät iltahämyssä niin upeilta. Koreakärsämöstä myös tykkään. Se on mainio leikkokukkakin. Kestää maljakossa pitkään ja tekee kimpusta keveän näköisen. Paratiisililja on niitä kauniimpia kukkia mitä tiedän. Minulla vasta taimia, kukki viime kesänä ensimmäisen kerran. Ne on siemenestä kasvatettuja.

  VastaaPoista