Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


perjantai 18. maaliskuuta 2011

PERINTEISIÄ PUUTARHAKASVEJA: VAALEANPUNAINEN

Punalatva
Kuolanpioni

Kesäpikkusydän

Isotähtiputki

Sammalleimu

Mariankello
Tänä aamuna katselin uusintana tulleen britti-sarjan PUUTARHAETSIVÄT jakson. Olen katsellut sarjaa aiemminkin, aina kun se on ollut mahdollista. Tunnustaudun dekkarien ystäväksi ja lisänä vielä hurmaavia puutarhoja ja niiden hoitoa, niin AH! Kyseisessä jaksossa oli paljon juttua myös kukkien merkityksistä, joista itsekin jo kirjoitin VÄRIT-sarjassa viime vuonna:). Vaikka sarjaa tehdään Englannissa, siinä on jatkuvasti tuttuja perennoja.....usimmathan on meille tuotukin aikoinaan Euroopasta.

Vaalenapunaisen valitsin toiseksi väriksi siksi, että ks. jaksossa niitä esiintyi mm. särkynytsydän ja sormustinkukka. Molemmista pidän kovasti. Oman särkyneensydämeni olen saanut anopiltani ja se on peräisin Jäppilästä hänen kotipaikaltaan. Alunperin särkynytsydän on tuotu Kiinasta Eurooppaan 1800-luvulla. Särkynytsydän on aika talvenarka, varsinkin märkyys on sille pahasta. Se onkin ainoita kasveja, joita suojaan talvella. Sormustinkukat vaeltavat hauskasti puutarhassa paikasta toiseen, jos niiden antaa siementää. Ne ovat kaksivuotisia, joten niin kannattaa tehdäkin. Taimiruusukkeita voi sitten siirellä mieleisiinsä paikkoihin jos haluaa. Kaksivuotinen on myös harjaneilikka, mutta sekin siementää hyvin ja säilyy yleensä hyvin puutarhassa:)

Harmaamalvikki

Särkynytsydän

Konnantatar

Lehtoängelmä

Sormustinkukka

Varjolilja

Harjaneilikka

Hauskimpia yllätyksiä täällä on ollut muutamien perennojen "ilmestyminen" ihan omia aikojaan. Monet ovat olleet ilmeisesti piilossa heinikossa vuosikausia. Kun olen raivannut, ne ovat saaneet kasvutilaa itselleen ja kukoistavat kuten harmaamalvikki. Se on yksi kiitollisimmista ja näyttävimmistä vanhoista perennoistamme. Alunperin se on kotoisin Pohjois-Italiasta ja Saksasta. Se leviää aika hyvin ja siementää valtavasti, ellei hyvissä ajoin katkaise kukkavarsia.

Jos pitäisi valita parhaita vaaleanpunaisia perennoja, niin valinta on kyllä vaikea, mutta suosikeistani on tässä kuvat:). Kesäpikkusydän on hurmaava koko kesän kukkiva puolivarjossa ja varjossakin pärjäävä matala kasvi. Konnantatar on taas nimestään huolimatta yksinkertaisuudessaan kaunis. Se leviää tiiviiksi kasvustoksi, jonne ei rikkakasveja sovi sekaan:) ja sen lehdet ovat kauniin tumman vihreät.....kaikisssa on hyvät puolensa ja itse yritän hankkia kasveja myös niin, että kukintaa jatkuu koko kesän :)

4 kommenttia:

  1. Kauniita vanhoja perinnekasveja olet kuvannut. Meille ilmestyi tuo isotähtiputki jostakin ja etsin sen nimeä netistä viime kesänä. Konnantatar valloittaa kukkapenkkiä niin, että syksyllä nypin sen lähes olemattomiin. Lehtoängelmä taas on niin täynnä kirvoja joka kesä, että syövät kukinnot ennen aukeamista.
    Varjoliljaa olen metsästänyt valkoisena, samoin kurjenmiekkaa. Nyt oli Viherpeukaloilla kurjenmiekka, varjolilja on hakusessa vielä.
    Nyt kaikki uinuu vielä lumen alla, mutta kevät koittaa...

    VastaaPoista
  2. Ihanan kesäisiä kukkakuvia : )

    Itsekin katsoin yhden jakson tuosta puutarhadekkarisarjasta ja se oli tosi kiva. Siellä tosiaankin vilahteli sormustinkukkia ym. tuttuja pihan kasveja.

    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  3. Isotähtiputki on kaunis, täytyykin mesästellä sen siemeniä jostain.
    Sormustinkukkaa kyllä löytyy, se tosiaan leviää ja siementää hurjaa vauhtia.
    Taloni puutarha oli ollut vuosia hoitamatta.
    Iloisena yllätyksenä varjoliljoja putkahteli monesta paikasta.
    Jospa niille ehtisi tänä kesänä tehdä oman penkin, viime keät meni ihaa raivatessa ja nokkosia kitkiessä.

    VastaaPoista
  4. Isotähtiputki onkin tosi kaunis. Pitää laittaa hankintalistalle. Joskus olen sen jo "noteerannut" mutta unohtanut:)Konnantatar minulla oli entisessä puutarhassa, mutta nyt sekin puuttuu. Sen lehdistökin on ihan komea ja jos laittaa sellaiseen paikkaan jossa ei häiritse muiden kasvua niin on hyvä kasvi. Harjaneilikka ja sormustinkukka ovat mun lemppareita ja tuovat muistoja lapsuudenkodin puutarhasta. Ehkä juuri siksi minun kaikissa puutarhoissa on ensimmäisenä ollut niitä:))

    VastaaPoista