Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


tiistai 26. tammikuuta 2010

Väriterapiaa talven keskellä:) SININEN


Sininen väri edustaa luotettavuutta ja voimaa. Sillä on viilentävä ja parantava vaikutus. Toisaalta sininen ei sovi uupuneelle, koska sen rauhoittava vaikutus voi syventää tällaisia tuntemuksia. Sininen yhdistetään myös henkisyyteen ja korkeampaan älyyn, masennukseen ja suruun. Surun kohdalla on kyseessä kuitenkin enemmänkin kaipaus ( blues), joka on tuttua mm. musiikista.
Sininen on taivaan ja veden väri. Meille suomalaisille se merkitsee myös voimakkaasti isänmaallisuutta.
Sinisellä värillä on kaikkein vähiten väreistä kulttuuriarvoja. Klassisen kreikan kirjallisuudessa ei mainita sinistä lainkaan. Onkin arveltu, että länsimaisten ihmisten siniseen liittyvä näkökyky olisi kehittynyt hitaammin kuin muiden värien. Vasta 1300-luvun Englannissa mainitaan ensimmäisen kerran sininen, blue. Muissa kulttuureissa sininen on ollut merkittävä väri. Mm. Egyptissä se on ollut kullan ohella jumalallinen väri.
Taiteessa sinisen merkitys kasvoi keskiajalla. " Vain sinisellä pohjalla voidaan puhua jumalallisista asioista", sanoi Michelangelo.

Sininen on ollut lapsesta saakka minun värini. Sen merkitys on ollut erilainen eri elämän vaiheissa, mutta aina sitä on jossain lähellä. Kodin sisustuksessa, vaatteissa tai astioissa. Yritykseni nimi Sininen Siili syntyi ihan luonnostaan myös:). Nykyisin pyrin käyttämään enemmän muita värejä juuri edellä mainitun melankolian vuoksi. Kaipaan nykyisin voimaa ja sitä saa lämpimistä väreistä. Tosin turkoosi on hyvin voimakkaasti ollut läsnä viime vuosina. Turkoosissa yhdistyy kuitenkin siniseen vihreä, joka on mm. kasvun ja uudistumisen väri.

Ylempi kuva on otettu talomme itä-päädystä kesäkuun lopulla 2009. Vanhojen unkarin syyreeneiden, Syringa josikaea, lomassa kukkivat siperian kurjenmiekat, Iris sibirica, vuorikaunokit,Centaurea montana ja rentoakankaalit,Ajuga reptans. Kaikki ihanan syvän sinisiä!
Valkoiset ja liilat kukat korostavat tätä sinisyyttä.

Alemassa kuvassa on jaloritarinkannus, Delphinium belladonna, jonka useista hienoista väreistä tämä hehkuva sininen on mielestäni kaunein. Ritarinkannukset ovat alunperin kotoisin Aasiasta.
Ritarinkannuksista ainakin isoritarinkannusta, Delphinium elatum, on viljelty perennana meillä 1600- luvulta saakka. Itselläni on paria lajiketta. Tämän sinisen lisäksi kukinnoltaan violetti-sävyistä. Molemmat ovat tulleet meille vaihtotaimina muilta harrastajilta vuosia sitten.

Ritarinkannus merkitsee kukkien kielessä keveyttä, leijailua. Vaalen punainen ritarinkannus merkitsee epävakautta. Jos saat kuusi ritarinkannusta, sinulle voidaan viestittää, ettei lupauksiisi uskota. Tai jos olet sairastellut, niin sinun toivotaan paranevan pian:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti