Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


lauantai 18. helmikuuta 2012

PENSASRUUSUT II

Juhannusruusun kerman valkoinen kukinto ja sininen taivas= kesä:)
Pimpinellaruusuihin ( Rosa spinosissima ) kuuluu jopa 900 eri lajiketta. Näitä ruusuja on alettu viljellä jo 1500-luvulla Euroopan länsirannikoilla. Jalostustyötäkin on tehty jo parin sadan vuoden verran. Ruusuissa löytyy yksinkertaisia ja jalostetumpia kerrannaisia lajikkeita.Väreissäkin on runsaasti kirjoa, mutta tyypillisimpiä ovat vaaleanpunaiset ja valkoiset pimpinellat. 1800-luvulla pimpinellat jäivät pois muodista toistuvasti kukkivien ( remontoivien ) näyttävämpien ruusujen takia. Tästä huolimatta pimpinelloja on säilynyt hyvin jopa meillä pohjoisessa niiden ketävyyden ansiosta. Tyypillinen näky vanhassa aikoja sitten autioituneessa pihapiirissä onkin juhannuksen aikaan täydessä kukassa oleva juhannusruusu. Suomen valkoinen ruusu, kuten ruotsalaiset sanovat:)

Puolikerrannainen juhannusruusu `Plena`on kauneimpia ruusuja, ainakin suomalaisten mielestä:). Se kukkii tuoksuvin valkoisin kukin juhannuksen aikaan. Pensas tekee runsaasti juurivesoja, mutta muuten se on helppohoitoinen. Vain kuivuneet oksat tarvitsee leikata pois. Pensas kasvaa n. 1,5 m korkuiseksi tiiviiksi ja piikkiseksi pensaaksi. Pienilehtinen pensas saa syksyllä kauniin viininpunaisen värin.

`Poppius`eli suviruusu muistuttaa kovasti juhannusruusua, mutta kukinto on herkän vaaleanpunainen. Kukka vaalenee vanhetessaan. Poppius kukkii hieman myöhemmin kuin juhannusruusu. Se tekee myös paljon juurivesoja. Varren tyvet ovat piikkiset, mutta kukkivat haarat ja vuosiversot voivat olla lähes piikittömät. Varret ovat tumman punaiset. Punaruskeita pyöreitä kiulukoita muodostuu paljon.
 
`Red Nelly` ruusu on 1930-luvulta. Runsaasti juurivesoin leviävä n. 1-1,5 m korkea kaarevaoksainen pensas. Nuoret versot ovat punapiikkisiä. Kukka on pieni, yksinkertainen, mutta väreiltään huikea: voimakkaan purppurainen päältä ja alta lähes valkoinen. Tämän ruusun siemenet itävät helposti. Tosin itselläni on kokemusta vasta yhdeltä kesältä. Odotan tältä ruusulta paljon, onhan se tyttäreni nimikkoruusu:)

Wiljamin keltaruusu, `Williams Doble Yellow` on harisonruusu eli  pimpinellaruusun ja persianrusuun keltakukkainen risteymä. Vanhaa kantaa on meillä säilynyt 1800-luvun alusta saakka. Itselläni on tämä ruusu ollut vasta pari vuotta. Se on pysynyt hyvin matalana ja hento-oksaisena, mutta kukkinut hienosti. Kukinto on voimakkaan sitruunankeltainen. Väri tummenee kukan keskustaa kohden ja emien tilalla on vihreiden lehtien muodostama `nappi`.
Suomessa on viljelty pimpinellaruusuja 1800-luvulta lähtien. Vanhoissa pihapiireissä säilyneitä ruusuja ei ole pystytty tunnistamaan ja nimeämään, joten ne ovat saanet nimensä löytöpaikkansa mukaan: `Papula`, `Kainuu`, `Kerisalo` ym. Siilinpihallakin on pari ruusua, jotka odottavat tunnistusta. Ruusujenkin kohdalla toimii ystävien ja puutarhatuttujen kanssa vaihtaminen hyvin. Pieni alku ruususta ilahduttaa aina ja useimmiten nämä pimpinellalajikkeet lähtevät ensimmäisen vuoden juromisen jälkeen hyvin kasvuun:)

4 kommenttia:

  1. Minä odottelen jännityksellä, miten äidiltä saamani ruusujen alut ja täällä omalla pihalla siirretyt ruusut lähtevät tulevana keväänä kasvuun. Nuo samalla pihalla paikkaa vaihtaneet tuntemattomat ottivat kovasti itseensä siirtämisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miulla on ihan sama kokemus! Eivät tykkää siirtelystä, mutta meillä ei yksikään näistä vanhoista ruusuista ole kuitenkaan kuollut:) Kuten tuossa sanoin, niin jurovat, mutta useimmiten riehaantuvat hyvään kasvuun jo seuraavana vuonna.

      Poista
  2. Pensasruusut on kyllä ihania.mulla on pikkuruinen Red Nelly,kahtena kesänä se on ilahduttanut riehakkaan pinkeillä kukilla<3Papulanruusuja on myös useampia,yx kasvaa sopivasti nimettömän just samansävyisen vaaleanpunaisen pionin vieressä ja kukinnatkin sattuu sopivasti samaan aikaan,näyttää siis varsin mukavalta:)
    Rentouttavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  3. Minulla on Red Nelly nyt ollut kaksi kesää. Kukki kyllä runsaasti viime kesänä, mutta ei ole vielä kovin suureksi kasvanut. Olen huomannut saman, että ruusut ei välttämättä tykkää siirtelystä, mutta alkavat kyllä rehottaa kun saavat hetken juurtua paikallaan. Wiljami ei vielä viime kesänä kukkinut, mutta ehkä jo ensi kesänä. Istutin viime kesänä useamman pensasruusun alun, saas nähdä miten selviävät talvesta. Ainakin on paljon lunta päällä ja oli jo ennen kuin kovemmat pakkaset alkoi.

    VastaaPoista