Puutarhailua III-vyöhykkeellä

Maailmassa tärkeintä on puutarhan hoito eikä sekään ole niin tärkeää....

Puutarhailen III- vyöhykkeellä järven rannalla sijaitsevalla maatilalla. Tärkeinpiä ovat taide, kierrätys, viihtyminen ja ilo puutarhassa ja luonnonmukaisesti itselle kasvatettu ruoka. Keräilen vanhoja perennoja ja harvinaisiakin kasveja. Siilinpihalta löytyy tällä hetkellä n. 1200 erilaista kasvia. Taide on myös osa puutarhaani monissa muodoissaan: veistoksina, kasvien väripintoina ja muotoina ja mm. maalaus-ja valokuvanäyttelyinä puutarhatapahtumissa.
Siilinpihalla on sekalainen kokoelma kuvia, mietelmiä ja arjen tapahtumia kotipuutarhassa ja lähiympäristössä. Blogini nimi tulee siitä, että työni on ollut käsillä tekemistä ja siniset siilit ovat tärkeimpiä hahmoja, joita olen töihini maalannut:). Puutarhastakin löytyy siilejä, varsinkin keraamisia. Niin ja puutarhakissa Orvokki auttelee emäntää ahkerasti ;)


Kommentit ja keskustelut kaikista puutarhaan liittyvistä asioista ovat tervetulleita :). Kirjautumalla voit helposti osallistua. Oikella olevasta blogiarkistosta löydät vanhemmat päiväkirjat. Klikkaamalla päiväkirjassa olevia kuvia, saat ne suuremmiksi. Kuvat ovat ottamiani, joten ethän käytä niitä luvatta:)

Tervetuloa Siilinpihalle :)


perjantai 31. elokuuta 2012

SADONKORJUUN AIKA

Leikkimökin rappuset toimivat vaihteeksi sadonkorjuun apuna.
Elokuu on kääntymässä syyskuuksi. Sää on ollut aika kiva ja lämmin, aurinkoinenkin:) Sadon kypsyminen on pitänyt kiireisenä viimeiset viikot ja sama jatkuu vielä aika pitkään. Tyrnisatoa kun voi kerätä vielä lokakuullakin, ellei ihan talvi yllätä. Tähän mennessä on saatu talteen vatut, saskatoonit, mansikat ja viinimarjapensaat on lähes tyhjennetty syömällä marjat välipaloina:) Omenasato on huikea tänä vuonna. Meillä on vanhoja puita kolme: `Sokeri Miron `, `Huvitus` ja tuntematon lajike. Kaikki syömäomenia. Tänä vuonna erityisen hyviä! Muumiotautiakin tosi vähän. Säilöntäomenaa, josta voisi tehdä sosetta, kaipailen. Ehkäpä istutan ensi vuonna.

`Huvitus`on kirjavan punaposkinen.

Korillinen `Sokeri Mironia`, jotka ovat pudonneet nurmikolle. Kori on muuten aito omenakori vuodelta 1936 :)

Tyrni `Ljubitelskaja`on suurimarjainen lajike.
Tyrnin poiminta aloitettiin eilen. Vanhoista puista tulee kohtalainen sato tänä vuonna. Onneksi! Tyrni on meidän perheen tärkein flunssien- ym. tautien karkoitukseen tarkoitettu `lääke`. Tyrnien lisäksi odotan innolla tähän mennessä suurinta viinirypäleiden satoa. Kuusi vuotias `Summer Sweet` tekee huippumäärää tänä vuonna ja viime vuonna istutettu `Zilgakin`antaa muutaman tertun, siis avomaalta III- vyöhykkeellä :) Mitähän niistä tekisi? Viime vuonna tehtiin tuoremehua, mutta nyt voisi jo kokeilla vaikka viinin valmistusta....katsotaan:)
`Summer Sweet`tekee paljon pieniä rypäleitä. Pieni punerrus jo alullaan:)
Vihannespuolella upeat isot sipulit on jo nostettu kuivamaan ja uusia perunoita on syöty  pitkään. Ensimmäiset muussit `Rosamundasta`on myös nautiskeltu, nam! Kurkkuja ja kesäkurpitsaa on myös saatu runsaasti, puhumattakaan amppelitomaateista. Kyllä itse kasvatettu ruoka on hyvää ! Kasvimaa ei ole juurikaan minun ansiotani. Siellä hääräävät etupäässä puoliso ja hänen sisarensa. Istutuksissa ja sadonkorjuussa olen kyllä ollut mukana, mutta muuten hoidan etupäässä tätä puutarhan kauneuspuolta;). Tärkeää sekin, ainakin minulle.

Yrttien käyttöä yritämme lisätä koko ajan, mutta joskus niiden kanssa käy kuten tänä vuonna. Tein yrtti-istutuksen vanhaan sianruoka-astiaan ja siitä tuli niin kaunis, etten raaski napsia ....

Yrttiastia ja vanha tuoli kuistilla.

Marjatan kasvattama valtavan kokoinen ja kaunis kaali :)Tämä kerä painoi 6 kg!!!

 



tiistai 21. elokuuta 2012

AVOIMET PUUTARHAT-PÄIVÄ

Hetki ennen vierailijoiden saapumista
Pientä ruuhkaa, mutta hyvin sujui kuitenkin

Yksityiskohtien tarkastelua

Kuistinäkymiä

Leikkimökki toimi pelakuiden kotina :)

Pikkukuistilla oli taidenäyttely
Ensimmäinen valtakunnallinen Avoimet puutarhat- päivä on siis ohi, onnellisesti:) Siilinpihalla vieraili n. 200 kävijää. Lämmin kiitos kaikille kävijöille:). Oli hieno päivä. Paljon tuttuja ja tuntemattomia kävijöitä, mutta jokainen ihanan innostunut ja kiinnostunut puutarhasta ja sen kasveista. Monta mukavaa keskustelua tuli käytyä niin puutarhaan liittyvistä asioista kuin kaikesta muustakin maan ja taivaan välillä. Puutarhaan liittyy jollain tavalla kaikki, koko elämän kirjo. Ainakin minulle......ilo ja suru varsinkin, rintarinnan, antaen voimaa elämään :)

Erityisen ihanaa oli se, että kotipaikkakunnaltani Pieksämäeltä, yli 80 km päästä, tuli useita autokuntia, jopa pari pikkubussillista, iloista puutarhaväkeä. Eikä ikä tai kunto näyttänyt estävän tulijoita. Jos ei muuten, niin keppien kanssa pystyi tutustumaan puutarhaan. Pieni levähdystauko penkillä ja taas jaksoi jatkaa:) Sääkin suosi lähes koko päivän. Vain viimeisen tunnin aikana satoi, muttei sekään estänyt vierailijoita.

Päivä oli niin kiireinen, etten olisi pärjännyt ilman Päivi-ystäväni ja puolisoni apua. Kiitokset myös heille:)

Toisella kuistilla oli valokuvanäyttely

Kojusta sai siili-astioita ja taimia

Sisareni Tarja  Kurosen tekemä laulava lohikääreme ja sen edessä juuri avautunut köynnösukonhattu:)
Vieraat lähteneet ja näyttelyt purettu. Kaunis ilta-aurinko :)

Purppurasilkkiyrtti

Ainoa, jota ei näkynyt tapahtuman aikaan, oli Martta:(.Vieraiden lähdettyä lintujen bongaus jo käynnissä.
              Ensi vuonna jatketaan!

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Avoimet puutarhat - Puutarhat

Avoimet puutarhat - Puutarhat
Klikkaa yllä olevaa linkkiä, niin pääset tapahtumasivulle.


Sunnuntaina 19.08.2012 kansainvälisenä puutarhapäivänä tervetuloa Siilinpihalle!

lauantai 4. elokuuta 2012

ELOKUISTA

Dramaattinen salkoruusu `Nigra`kukkii jo toisena kesänä peräkkäin :)
Trumpettililja `Regale`

Kuningaslilja `Rainesse`

Tässä mm. valtavan kokoisiksi kasvaneita `Luxor` liljoja. Korkeutta n. 170 cm.
Varmaan olen joka vuosi kirjoittanut tässä vaiheessa haikeuden hiipimisestä, kun syksy alkaa vääjäämättä lähestyä. Pitääkin tarkistaa, kuinka paljon toistan itseäni ;) Sadepäivä kun sattui, niin päivitän nyt tätä haikeutta. Liittyy tähän paljon iloisiakin asioita, kuten eilisien puutarhavieraiden viihtyminen ja positiivinen kommentointi ja uusien kukkien puhkeaminen. Monet liljat ovat nyt aloittaneet kukinnan ja samoin dramaatiset salkoruusut, jotka kurkoittavat nyt yli kahteen metriin!





Tässä `karkkipenkki`, jossa yksivuotiset unikot ovat kilpaa hehkuneet harjaneilikoiden ja jaloangervojen kanssa.
Yksivuotiset unikot ovat ilahduttaneet myös. En edes muistanut kylväneeni niitä, ennen kuin ensimmäiset puhkesivat kukkaan `karkkipenkissäni`. Liekö kostea kesä edesauttanut niiden viihtymistä....tosin sade saa ne uupumaan nopeasti. Onneksi olen ehtinyt kuvata melkein jokaisen :)